El mercat bursàtil està totalment alterat, oferint moltes oportunitats tanta curt com a llarg termini, però amb nivells de volatilitat molt alts. La història ha demostrat que és justament en moments com els actuals que un s'ha de decidir a arriscar una mica més.
Hi ha diversos indicadors que apunten a que el preu de les accions és molt atractiu (encara que ho pugui ser encara més en un futur proper) però com ha passat sempre al llarg de la història, tot té un límit i la situació actual no és cap excepció.
Hi ha diversos indicadors que apunten a que el preu de les accions és molt atractiu (encara que ho pugui ser encara més en un futur proper) però com ha passat sempre al llarg de la història, tot té un límit i la situació actual no és cap excepció.
1) Ningú questiona que la crisi sigui molt seria, les valoracions de les accions en termes de PER (relació preu/benefici per acció) es troben en els nivells més baixos dels últims vint anys. Fins i tot si es revisessin a la baixa els beneficis empresarials un 25%, el que es més que provable, els PER seguirien en clar nivell de compra.
2) L'índex de compra de les empreses manufactureres ha tocat fons i les previsions dels analistes també han arribat al seu punt més baix... quan aquests indicadors coincideixen normalment ja es veu reflectit en el preu de les accions.
3) Per primer cop en molts anys, la rendibilitat per dividend (a les places europees) supera la dels bonus. Es un indicador excepcionalment inusual, que a Europa no s'ha vist en 28 anys.
4) Però no es pot obviar el fet de que la borsa s'anticipa sempre entre dos i tres trimestres a l'economia. Es a dir, encara que sembli difícil d'assumir entre la majoria d'inversors no professionals que habitualment s'enganxen amb retard als moviments bursàtils, el mercat començarà a pujar amb total seguretat en plena recessió i quan les notícies comencin a ser positives, el mercat ja haurà pujat d'un 50% a un 100%
5) El mercat interbancari sembla cada cop més tranquil i tornant a un nivell d'activitat més normal, de manera que les baixades dels tipus oficials portarà més aviat que tard a que els Bancs i Caixes deixin de fer-se la guerra per la captació de passiu ja que tornaran a tenir una font de finançament molt menys cara a través de l'euribor (avui està al 4,23% davant del 6% de fa unes setmanes).
6) En els últims 100 anys, els Estats Units, el país que té les estadístiques més fiables, ha viscut dues guerres mundials i ha experimentat un augment brutal de la seva despesa armamentística per "resoldre" molts altres conflictes internacionals (Japó, Corea, Cuba, Vietnam, Kuwait, Irak, etc...), ha tingut una dotzena de depressions/recessions i molts pànics financers. Si s'acabés l'any com avui, el 2008 es convertiria en el segon pitjor any de la història de la borsa americana amb un -37,83%. Malgrat això, l'índex Dow Jones ha pujat des del nivell de 66 fins els 8.400 actuals!.
7) El mercat avui per avui està pendent d'efectuar una operativa d'entrades i sortides àgils, aprofitant tendències puntuals. El mercat nord-americà sembla que serà el primer de sortir de l'actual recessió mundial i per tant tambén a començar a iniciar una nova etapa alcista.