Cercar en aquest blog

dilluns, 2 de febrer del 2009

Perquè la Renda Fixa no és fixa? - El Risc (part III)

Si ets dels que pensaven que el preu de les cases sempre pujava o com a molt es mantenia, la historia que vé a continuació et pot interessar...

2 d'agost de 1990, les tropes iraquianes acaben d'envair Kuwait...

Tot va començar aquell estiu de 1990, quan alguns com jo gaudíem de la tranquil.litat que ofereix el mes d'agost quan els teus companys de feina estan de vacances i tu t'has “sacrificat” pel bé de l'empresa. No es podia imaginar Sadam Hussein, que el fet d'envair Kuwait el 2 d'agost, entre moltes altres coses, provocaria que molts inversors i directius de prestigiosos bancs s'assabentessin amb certa incredulitat que els preus de la renda fixa en realitat són variables!

Aquell matí la Mª Angels va entrar al meu despatx una mica preocupada i em va preguntar:

- Kernan, tens uns minuts?

- Es clar, encara falta una mica perquè arribi el meu proper client. Com et puc ajudar?

- Mira, aquí tinc un extracte del Banc que la meva mare va rebre fa un parell de dies referent a una inversió que li van recomenar a la seva entitat per un d'aquests títols de Renda Fixa que ara estan tan de moda. Aquest matí l'he sentit cridar per telèfon: “Vostè em va dir que era fixe i fixe vol dir que no es mou! Com puc perdre un 6,5% en només uns dies, m'ho poden explicar”?

- A veure, dona'm l'extracte i seu. Aquí diu que ha comprat 500 títols de Telefònica amb venciment a data 31/07/2000 a un preu de 100 euros cada un, o sigui 50.000 euros, que li produiran uns cupons del 5% anual (els interessos fixes que cobrarà cada any), o sigui 2.500 euros durant els propers 10 anys.

- Fíxa't, aquí diu que la TIR és del 5%! Què té a veure el Transport Internacional amb la inversió de la meva mare?

- No dona,la TIR (Taxa Interna de Rendibilitat) és la rendibilitat anual que obtindrà la teva mare si conserva aquesta inversió fins al venciment. De fet són els tipus d'interès a mig i llarg termini que fixa el mercat en cada moment i estan pujant i baixant cada dia en funció de moltes variables. A més, Telefònica no està obligada a tornar el nominal invertit fins d'aquí 10 anys!

- M'estàs dient que la meva mare no podrà recuperar els seus diners fins d'aquí 10 anys?

- Si dona, pot vendre aquest Bono al mercat en qualsevol moment però el nominal invertit pot ser diferent al de l'inici, com està passant ara!

- ¿Com sé que cobrarà aquests interessos cada any?

- Bé, en realitat existeixen diverses empreses que es dediquen a evaluar la possibilitat de que les entitats que emeten aquest tipus de títols puguin tenir algun problema per pagar-li els interessos i tornar l'import invertit al seu venciment. Per això realitzen anàlisis periòdiques anomenades RATING’s que permeten als inversors escollir des dels bons més segurs fins als més arriscats. A aquests últims se'ls anomena Junk Bonds o Bons escombraria, com prefereixis, però no t'aconsello que els compris ja que baixen i pugen que dóna gust! Mira, el de la teva mare té qualificació A-, ja t'ho explicaré després.

- Ah! Ara entenc perquè els diaris sempre parlen de vàries lletres AAA, AA+, B- que mai he entès. JAJAJA! Ahir, una pitonisa em va tirar les cartes i va predir que el 2007 esclataria una gran crisi mundial provocada segons ella per uns Bancs Americans que vendrien a milions d'inversors no se què d'uns paquetets d'hipoteques d'una gent molt pobra... També em va dir, i em va fer molta gràcia, que un savi professor anomenaria aquesta gent NINJAS, com el dibuix animat d'aquestes tortugues que fan karate. Doncs això: va dir que aquestes empreses que dius tu, dirien que aquests paquetets d'hipoteques serien molt segures (AAA) i que gràcies a això tothom les compraria i que per culpa seva ens tornaríem tots més pobres.

- Quina imaginació té la teva pitonisa! Ja em diràs on tira les cartes aquesta dona! Però tornem al Bon de la teva mare, que el meu client està a punt d'arribar. Veig que ha pagat 100 euros per cada títol que ha comprat pero ara valen 93,5!

- Això m'ha preguntat la meva mare: perquè han baixat tant?

- Escolta bé el que et diré: en aquest moment per culpa d'Irak els tipus d'interès d'aquestes emissions han augmentat més de l'1% respecte al dia que els va comprar la teva mare, de manera que si els volgués vendre a un preu de 100 euros ningú els voldria!

- Pero si al Banc li han dit que aquest preu estava assegurat!

- Si dona, però només al venciment! Si enlloc de comprar bons similars tant en anys de venciment com en tipus de risc de l'emissor (A-) amb una rendibilitat (TIR) del 6%altres inversors compressin el bon de la teva mare a un preu de 100 euros, quant deixarien de guanyar?


- Elemental estimat Watson: 6%-5% = 1%. No em prenguis per més tonta del que sóc.

- L'1% si, però durant els propers 10 anys, que és el que queda fins el venciment! Deixarien de guanyar 1 euro cada vegada que Telefònica donés el cupó anual de 5 euros que t'ha promès. Per aquest motiu, els mercats s'anticipen a aquesta menor rendibilitat que tindrà el teu Bon al llarg del temps fent baixar avui el seu preu un 6,5%. D'aquesta manera pagant 93,5 euros avui i rebent els 5 euros de cupons fixes anuals, els inversors comprarien el bon de la teva mare ja que obtindrien al final una rendibilitat del 6%, el que és igual al que li donarien ara amb el nivell actual dels tipus d'interés. Es pura matemàtica!

- Ja m'estàs avorrint amb tants números!

- Me'n vaig a la meva reunió però abans vull que em diguis què passaria amb el preu d'aquest Bon si enlloc de quedar 10 anys de venciment només en quedessin 3?

- Doncs que només baixaria unos 2 euros i pico...

- Perfecte. Ja me'n puc anar tranquil. A la teva mare recomana-li que amb una mica de paciència, si s'espera guanyarà el 5% promès al principi. Si per contra creia que necessitaria els diners en poc temps, doncs resulta que l'ha assesorat molt malament! Que com més llarg és el venciment del teu bon, más volàtil es torna el preu quan varien els tipus d'interès!

- Per això en el teu escrit de l'altre dia deies que s'ha de vigilar sempre i comprar aquests títols a més llarg termini quan hi ha clares perspectives de baixades de tipus d'interès perquè així podem guanyar més i, a l'inrevés, intertir a curt termini quan hi ha perspectives de pujades de tipus...

- Si, i per això et deixo aquesta taula per a que revisis el teu abecedari...