Cercar en aquest blog

dimarts, 7 de juny del 2011

Compte amb les participacions preferents! (2)

Si teniu Accions Preferents d'alguna Caixa o Banc us aconsello llegir atentament el meu article del 25/05/2009 que queda complementat amb el que exposo a continuació:

Amb aquest instrument financer a Europa i particularment a Espanya tenim un altre conflicte financer amb repercussions negatives per a molts inversors. Ho dic perquè fa uns mesos a Basilea III es van aprovar unes noves normes de solvència que els bancs europeus hauran d'adoptar entre el 2013-2022 i que converteixen les accions preferents en emissions amb cap tipus d'efecte sobre la seva solvència.

Fins ara les accions preferents s'emetien perquè reforçaven la solvència d'una entitat però ara han passat a ser un deute més del banc. S'ha de tenir en compte que els preus que es publiquen diariament al mercat oficial AIAF i que situen el preu molt aprop del seu valor nominal són clarament enganyosos ja que estan manipulats per les pròpies entitats. El preu en realitat és molt inferior al nominal i això sens dubte farà molt mal.

Segons publicacions de la CNMV, les caixes i bancs espanyols actualment tenen uns 30.000 mil.lions d'euros dels que amb l'ajut de la meva bola de vidre, jo calculo que més o menys la meitat són pèrdues.

Això obre diverses alternatives als Bancs i Caixes:

(1) Anar retirant poc a poc aquests instruments financers dels seus balanços a un preu inferior al nominal (la diferència de preu és benefici per l'entitat i penso que és l'opció que escollirà la majoria).

(2) Canvi per altres títols que compleixin el criteri de solvència, com per exemple accions (serà la menys desitjada per part dels inversors però potser la més pràctica per a tothom)

(3) Amortitzar les emissions al 100% del nominal (aquesta seria la millor opció per als inversors però la menys provable donada l'escassa liquidesa del sector financer).

En qualsevol cas, si encara no ho heu feu, us aconsello que aneu aviat a la vostra entitat per a resoldre aquest problema ja que com sol passar, els últims seran els que sortiran més mal parats... SORT!

4 comentaris:

Josep ha dit...

Hola Kernan
No soc cap entès en aquest mon, i acabo de caure en el teu bloc, degut a la desesperació que tinc pel tema.
Tinc molts de diners per mi en participacions preferents 3 de La Caixa. Aquesta setmana he anat dient-los que quan pugin venguin les participacions perquè a primers d’any es probable que necessiti diners i com que quan vaig signar, me van dir que al vendre els avises amb una mica de temps per això ho he fet.
El director de la Caixa m’ha dit que no es poden vendre, i que si necessito diners, me dona un crèdit amb les mateixes condicions, es a dir que no me costaria res.
Jo el que vull es poder disposar dels diners, del total, però no me’l donen. M’han robat. M’han dit que torni a l’any que ve que potser saben alguna cosa, ja que argumenten que a ells també els hi ha agafat per sorpresa.
Kernan, quina estratègia m’aconselles per tornar a l’oficina en els propers dies ?
Gracies, moltes gracies.

kernan ha dit...

Hola Josep,
Malauradament no hi ha massa solucions. Si vols truca'm 615897911 i en parlem.
Kernan.

Anònim ha dit...

Hola soy Esteban, en 2009 adquirimos unas participaciones preferentes de la Caixa y en la oficina nos han dicho que no podemos venderlas hasta el año que viene.Quisiera saber si unas participaciones preferentes que tengo de telefonica y deuda subordinada de la caixa estarian en las mismas condiciones.
Gracias.

kernan ha dit...

Hola Esteban,
Las participaciones preferentes de telefónica se pueden vender en el mercado secundario, aunque posiblemente a un precio inferior al que lo adquiriste. En cuanto a la deuda subordinada no deberías tener problemas, yo de ti esperaría a su vencimiento.
Kernan