Cercar en aquest blog

dimarts, 7 de juny del 2011

El govern regula els dipòsits bancaris

Resum del RD Reial Decret 771/2011 del 3 de juny:

Feia setmanes que hi havia rumors i finalment el divendres passat el Consell de Ministres va decidir limitar la rendibilitat dels dipòsits que comercialitzen bancs i caixes ().

A partir d’ara (juliol) , les entitats que remunerin els seus dipòsits per sobre de l’ Euribor a 6 i 12 mesos més 1,5% o 1% respectivament hauran d’aportar més diners (un 500% més) al fons de garantia de dipòsits (FGD) com a penalització. Actualment aquests indicadors estan a l’ 1,716% i 2,139% respectivament , o sigui que els dipòsits remunerats per sobre del 3,216% a 6 meses o del 3,139 % a 1 año obligaran l’entitat que el comercialitzi a fer una forta aportación extra al FGD. El més provable és que durant els propers dies els Bancs i Caixes facin les seves últimes ofertes de “Super-dipòsits”.

La filosofia del Reial Decret és que les entitats que remunerin els seus dipòsits per sobre del racional, siguin penalitzades (a Europa els bancs donen l’ 1,25%) ja que s’exposen més i per tant el seu marge d’ interessos es veu molt perjudicat, posant en risc la viabilitat del banc /caixa i obligant tots els espanyols a sanejar-la (actualment a través del FROB).

Hem de ser conscients que ja no serà possible mantenir el nostre poder adquisitiu invertint només en dipòsits bancaris ja que l’IPC actualment està al 3,8 %. Per a aconseguir-ho ens veurem obligats a confiar en noves alternatives, totes amb més o menys risc.

CONCLUSIO: Qui estigui pensat en fer un dipòsit i vulgui assegurar-se un tipus d’interès més alt durant el mes de juny s’haurà de moure amb molta rapidesa!